Regelmatig krijgen wij vragen over het aanmeten, maken en plaatsen van een nieuw kunstgebit. Ook vragen over het onderhoud en gebruik van het kunstgebit worden ons vaak gesteld. De meest voorkomende vragen hebben we hier voor u op een rijtje gezet.
Veelgestelde vragen
Voor een volledige prothese (zonder implantaten) komt u in elk geval zes keer in onze praktijk langs voordat uw nieuwe gebitsprothese klaar is. Tijdens de eerste afspraak zal het intake gesprek plaats vinden. Vervolgens de eerste afdruk worden genomen, waarna een afspraak later een nog betere en individuele afdruk wordt genomen. Vervolgens gaan we in een nieuwe afspraak de hoogte tussen uw kaken bepalen. Tijdens de vierde afspraak gaan we passen in was. Neemt u dan ook altijd iemand mee en als we de prothese samen hebben goedgekeurd, gaan we de prothese omzetten naar kunststof en kan het tijdens de volgende afspraak bij u geplaatst worden. 6 weken na het plaatsen van de prothese komt u nog een keer op na-controle.
Wij zoeken samen met u de kleur en vorm van uw nieuwe tanden uit. Hierbij kunt u terugvallen op onze jarenlange ervaring en expertise. U mag ook altijd iemand meenemen of een foto van hoe u er vroeger uitzag, om zo samen met ons tot een goed besluit te komen.
Een nieuw kunstgebit kan in het begin pijnlijk zijn. Het zit strak tegen uw kaken aan en op sommige plaatsen misschien wel iets te strak. Daardoor kunnen pijnlijke plekken ontstaan, zogenaamde drukplaatsen. Door kleine en eenvoudige correcties van het kunstgebit kunnen wij deze pijn wegnemen. Vijl of schuur nooit zelf aan uw gebitsprothese!
Voor een goed resultaat is het belangrijk dat u het nieuwe kunstgebit inhoudt en dat u direct probeert ermee te praten en te eten. Als u pijn heeft of blijft houden, kom dan spoedig terug. Indien u vanwege de pijn of de onwennigheid toch heeft besloten de gebitsprothese uit te doen, doe deze dan minstens een halve dag voor de afspraak met onze praktijk weer in. Dit is van belang omdat wij anders niet alle pijnlijke plekken kunnen herkennen. Laat u er niet toe verleiden uw oude gebitsprothese weer in te doen. U zult dan natuurlijk nooit aan de nieuwe prothese wennen. Met het nieuwe kunstgebit is het vaak een kwestie van doorzetten. U moet dan ook aan uw nieuwe kunstgebit wennen, het nieuwe kunstgebit went niet aan u!
Ja, dat is het beste. Uw kaken hebben op een dag heel wat te verduren. Het is dan ook raadzaam om uw kunstgebit niet continu te dragen en uw kaken de nodige rust te geven. Overdag worden ze immers afgesloten door uw kunstgebit. En in de nacht worden uw kaken dan weer van bloed en zuurstof voorzien. ’s Nachts willen mensen ook nog wel eens tandenknarsen, door de prothese ’s nachts uit te doen worden uw kaken minder belast en zullen deze minder snel slinken. Uw prothese kunt u dan het beste bewaren in een prothesebakje met water om uitdroging te voorkomen.
De schrik is groot. Maar wij kunnen uw kunstgebit weer snel repareren. Doe echter nooit zelf een poging met secondelijm om uw prothese te repareren! De kans is dan groot dat u uw kunstgebit verder beschadigt, waardoor de goede pasvorm verloren kan gaan. Patiënten komen dagelijks bij ons voor reparaties. Schrik dus niet meteen, er is vaak weer een oplossing.
U heeft nu een nieuw kunstgebit maar u mag niet verwachten dat u alles wat u vroeger met uw eigen tanden en kiezen kon doen, nu moeiteloos met uw kunstgebit kunt doen. Vooral in het begin kan een gebitsprothese nogal wat problemen veroorzaken, zoals pijn, moeilijkheden bij het kauwen en spreken. Wij proberen u, vooral in die lastige beginperiode, te begeleiden om zodoende het wennen aan uw gebitsprothese te vergemakkelijken.
Bij een volledige gebitsprothese (kunstgebit) slinken over verloop van tijd de kaken. De onderkaak slinkt hierbij sneller dan de bovenkaak. Hierdoor kan de gebitsprothese los gaat zitten of klachten veroorzaken. Bij regelmatige controle kunnen problemen worden voorkomen en, indien nodig, de pasvorm worden aangepast (rebasen). Dit is vooral belangrijk, indien tanden en kiezen kort geleden zijn getrokken of wanneer uw gebitsprothese ouder is dan 5 jaar. In het laatste geval kan vervanging van de prothese wenselijk zijn.
Een implantaat kunt u het beste vergelijken met een soort kunstwortel. Een implantaat vervangt een afwezige tandwortel en wordt als een schroefje in de kaak gebracht. Implantaten worden gemaakt van een lichaamsvriendelijk materiaal zoals titanium. Soms zijn ze voorzien van een keramische laag. Het implantaat biedt houvast voor een kroon, brug of overkappingprothese.
- Doe het gebit ’s nachts uit
- Laat uw gebit en de mond minstens een keer per jaar controleren
- Repareer nooit zelf uw gebit
- Gebruik kleefmiddelen alleen in noodgevallen
- Vul de wasbak met water voordat u uw gebit schoonmaakt
- Borstel ook de kaken en het tandvlees
- Gebruik geen huis-, tuin- en keukenmiddelen voor het schoonmaken van het gebit
- Lees hardop als u spraakproblemen heeft
- Raadpleeg bij reparatie of slechte pasvorm uw tandprotheticus
Intake
De tandprotheticus voert een eerste inspectie van de mond uit en verstrekt vervolgens informatie over de behandelingsmogelijkheden. Tevens wordt besproken wat de verwachtingen van de patiënt zijn en of deze haalbaar zijn. Soms worden patiënten doorverwezen naar een andere zorgverlener, bijvoorbeeld tandarts, kaakchirurg of huisarts. In het geval van implantologie wordt verwezen naar de implantoloog/ specialist , kaakchirurg. De medewerksters achter de balie geven informatie over de vergoeding van de verzekeringsmaatschappijen.
1e behandeling – 1e Afdruk
Met behulp van een standaard afdruklepel worden er afdrukken gemaakt van de kaak. Deze afdruklepels worden gevuld met speciaal afdrukmateriaal. In ons eigen laboratorium worden deze afdrukken gevuld met gips. Hierdoor ontstaat een gipsmodel en wordt een goed passende afdruklepel van kunsthars gemaakt voor de 2e afdruk.
2e behandeling – 2e Afdruk
Met de speciaal voor de patiënt gemaakte kunstharslepel wordt nogmaals een afdruk genomen van de kaak, om een nog nauwkeuriger gipsmodel te verkrijgen. Tevens wordt de vorm en kleur van de tanden in overleg met de patiënt besproken.
3e behandeling – Registreren
Tijdens deze afspraak bepaalt de tandprotheticus de stand van de boven- en onderkaak. Gekeken wordt hoe de tanden en kiezen in de boven- en onderkaak contact met elkaar moeten maken. Tevens staan voor de eerste indruk de boven tanden opgesteld.
4e behandeling – Passen
De gebitsprothese is tijdens deze behandeling in was gemaakt. De gebitsprothese wordt in deze vorm gepast in de mond. Eventuele veranderingen kunnen in deze fase nog plaatsvinden, bijvoorbeeld kleur, vorm en stand van de tanden / kiezen.
5e behandeling – Plaatsen
De gebitsprothese wordt geplaatst. Instructies en informatiefolders worden aan de patiënt meegegeven. Eventueel wordt er een controle afspraak gepland.
6e behandeling – Nacontrole
Na een aantal weken kan er een controle afspraak plaatsvinden.
Een immediaat-prothese is een prothese die voorafgaand aan het trekken van de tanden gemaakt wordt, deze prothese neemt de patiënt mee naar de tandarts of kaakchirurg voordat de tanden en kiezen getrokken worden. Zodra de tanden of kiezen getrokken zijn, plaatst de behandelaar direct de gebitsprothese. Dit werkt als drukverband en voorkomt dat de patiënt zonder tanden hoeft te lopen.
Het hebben van een droge mond wordt veroorzaakt door een tekort aan speeksel. Dit tekort aan speeksel kan veroorzaakt worden door medicijngebruik, ziekten (diabetes), bestraling en andere ook nog onbekende oorzaken.
Veel voorkomende klachten bij een droge mond zijn het slecht kunnen wegslikken van droog voedsel, vaak willen drinken, de lippen en tong voelen plakkerig aan, het klakken van de tong en moeizame uitspraak van sommige woorden en letters.
Bij mensen met een kunstgebit blijft het kunstgebit vaak niet op zijn plaats zitten door de te droge mond en is het tandvlees veel gemakkelijker geïrriteerd en komen veel vaker ontstekingen zoals schimmelinfectie in de mond voor. Het bestrijden van de gevolgen van de te droge mond kunt u bespreken met uw tandprotheticus. De volgende oplossingen zouden hulp kunnen bieden. Stimulering van de speekselafgifte door het eten van licht zuur voedsel en voedsel waar flink op gekauwd dient te worden, verandering van medicijnen en het gebruik van speekselvervangers via verstuivers of in gelvorm.
Mevrouw Balsma-Wichgers:
"Ik lach weer zonder zorgen"
Sinds een paar maanden heb ik bijna niet kunnen eten en lekker kunnen lachen door een slecht zittende prothese. Dankzij Erik Diseraad lach en eet ik weer zonder problemen. Ik ben weer een gelukkig mens.